13 mai 2012

Reţetă Prăjitură "Tiramisu"


Pentru că este duminică şi nu putem croşeta, pentru că vremea este urâtă, plouă şi bate vântul, stăm în casă la un film, desen animat sau pe internet. Eu m-am gândit să fac o prăjitură, una care să fie gustoasă, uşor de făcut, fără coacere, cu ingrediente pe care le am deja prin frigider.
Aşa că am decis să fac o prăjitură Tiramisu. Există multe reţete de realizare a acestei prăjituri, dar cea care o voi scrie acum este gata în maxim 1 oră.
Iată de ce anume ai nevoie, ca ingrediente:
- 400 g pişcoturi (pachetele mici sunt de 200g, iar cele mari de 400 g)
- 4 ouă
- zahăr pudră
- 2 plicuri praf de frişcă
- 400 g smântână cu 12% grăsime (dacă vreţi o cremă mai grasă folosiţi smântână cu 20% grăsime)
- 2 esenţe de rom
- 1 plic gelatină mărunţită
- ness sau cafea
 Citeşte mai departe pentru a afla toată reţeta!







Ai nevoie, pe lângă ingrediente de următoarele:
- 1 ibric
- 1 oală mai mică
- 2 vase pentru mixer sau orice vase pentru a face crema
- 1 cană mare
- 1 lingură
- o spatulă de întins cremă
- şi nu în ultimul rând, o tavă destul de încăpătoare şi înaltă pentru a aşeza prăjitura.


Paşi de urmat:
Pasul 1. Pune în oala mică 3 căni mari de apă împreună cu 3 linguri nerase de ness. Apoi pune-le pe aragaz, la foc mic. Până dă în fiert ocupă-te de pasul 2.
Pasul 2. Într-un vas pune 4 albuşe de ouă (gălbenuşurile pune-le în celălalt vas) împreună cu 8 sau chiar 9 linguri nerase de zahăr pudră. Amestecă-le cu mixerul: 1-2 minute la viteză mică şi apoi 3 minute la viteză maximă. Trebuie să iasă o cremă spumoasă, albă.
Pasul 3. După ce a fiert apă cu ness-ul, pune cele 2 esenţe de rom peste şi amestecă, apoi lasă siropul să se răcească.
Pasul 4. În vasul al doilea în care ai pus cele 4 gălbenuşuri de ou, pune acum cele 2 plicuri de praf de frişcă şi smântâna. Amestecă-le mixerul ca şi compoziţia de la pasul 2. Trebuie să iasă o compoziţie mai legată decât prima, un pic mai galbuie.
Pasul 5. Pune compoziţia de la pasul 2 peste cea de la pasul 4 şi bate cu mixerul încă 2 minute.
Pasul 6. În ibric pune circa 100 ml de apă şi la foc mic adaugă plicul cu gelatină, mestecând mereu. După ce aceasta s-a dizolvat pune ce ai ibric peste crema obţinută la pasul anterior şi mai foloseşte mixerul încă 2 minute.
Pasul 7. Într-un castronel pune acum siropul lăsat să se răcească. Ia câte un pişcot şi trecel repede, pe ambele părţi prin siropul din castronel. Nu lăsa foarte mult să absoarbă sirop, ca să nu se rupă înainte de a-l aşeza în tava prăjiturii. Aşează astfel, un rând de pişcoturi. Apoi pune peste acest rând unul de cremă ajutându-te de spatula de întins crema. Repetă procedeul şi mai pune un rând de pişcoturi însiropate şi apoi încă un strat de cremă.
La final presară un praf de ness şi bagă tava la frigider. Cam după 4-5 ore e numai bună de servit.
Să aveţi poftă!
Paşii de urmat în imagini:











 Primul rând de pişcoturi

 Primul strat de cremă
 Al doilea strat de pişcoturi
 Al doilea strat de cremă, şi ultimul.
 Aşa va arăta prăjitura ta înainte de a băga la frigider.


Poftă bună!





5 comentarii:

Alex [Răspunde]

Bun bun.. Si eu fac reteta de tiramisu aproape la fel doar ca folosesc crema de mascarpone.De la Lidl cu 6 lei cutia.Si in loc de gelatina poti baga un plic de intaritor de frisca, crema trebuie sa fie cat de cat moale,nu legata ca o sarlota.Iar eu pun cacao/ness la servire pentru ca se topeste daca pun de la inceput.Oricum arata suuuuper bine. Deja imi ploua in gura :(

MIV Online [Răspunde]

Ştiu că aşa se face crema, cu Mascarpone, dar nu aveam în frigider şi ploua foarte tare să mă duc la Lidl, chiar dacă e foarte aproape de noi. Am vrut să folosesc ce aveam deja. De exemplu, şi în loc de esenţă de rom mai obişnuiesc să pun whiskey în sirop. Îi dă un gust minunat. Întăritor de frişcă nu am folosit niciodată, iar crema este destul de moale nu ca o şarlotă. Adică se scurge singură şi o torn direct cu vasul în care este. Doar o întind un pic cu spatula. Şotul meu preferă ness-ul sau cacao topită în cremă din cauza asta îl pun înainte de a-l băga la frigider. Zice că nu se mai simte la gust atât de puternic.

Alex [Răspunde]

Pai iese moale din cauza smantanei, mie imi iese o crema destul de batoasa, plus ca o las minim jumtate de ora la congelator si apoi o pun pe piscoturi.Oricum arata suuuper bine, mi-ai facut pofta. Maine sigur o sa fac si eu.

MIV Online [Răspunde]

@Alex
Iese destul de bine şi cu smântănă. Depinde ce smântănă foloseşti. Dacă vei încerca vei vedea că nu mare diferenţa faţă de cea cu Mascarpone. Eu am făcut şi cu smântână şi cu Mascarpone. Nu am las deloc la congelator. De obicei o fac dimineţa pentru desertul de la prânz. Stă la frigider, cam 4 ore şi e gata crema. Am să postez o fotografie şi cu prajitura când e servită. :)

Alex [Răspunde]

Nu spun ca nu iese buna si cu smantana, dar tiramisu original se face cu crema de mascarpone, vin de Marsala si frisca.Smantana nu are acelasi gust pe care il are crema Mascarpone.

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la noutăţi

După introducerea adresei tale de e-mail vei primi un mesaj pentru a activa abonarea ta. Te rog fă click pe linkul primit şi vei primi un mesaj pe mail de fiecare dată când voi publica ceva pe blogul meu.

 
căciuliță croșetată, croșeta, revista ușor de croșetat, rochiță croșetată, lucruri croșetate de vânzare, croșetate, șosete croșetate, haine croșetate, hăinuțe croșetate, modele de croșetat, mărțișoare croșetate, granny square, pătratul bunicii, fular croșetat, eșarfă croșetată, beretă croșetată, bolero croșetat, șosete Crăciun