30 august 2012

Hands-free prin Safe Drive de la Germanos


Provocarea acestei postări este de a găsi 3 argumente pentru care este extrem de important să folosim hands-free când conducem. 
Ştim cu toţii că în ultimii ani, telefonul a devenit de-a dreptul indispensabil. Vorbitul la telefon ne mănâncă ore întregi din zi şi chiar din noapte. Vorbim la telefon oriunde, deci binenţeles şi la volan. Ce dacă e riscant şi chiar ilegal. Găsim orice scuză, chiar şi faţă de noi, pentru a motiva acest lucru. La semafor văd zilnic şoferi şi şoferiţe care vorbesc la telefon în plin trafic. Ba chiar şoferi de taxi, microbuze, autobuze. 

1. Dacă veţi scrie pe Google "accidente auto din cauza telefonului mobil" veţi vedea multe ştiri despre accidente, unele chiar mortale, cu imagini şi chiar înregistrări video ale acestora, cauzate de vorbitul la telefonul mobil. Deci, primul argument al folosirii dispozitivului hands-free atunci când conducem ar fi acesta: evitarea producerii de accidente care se pot termina urât atât pentru tine, şoferul, dar mai ales pentru cei cu care poţi fi în maşină în momentul acela. Vorbitul la telefon fără hands free în timpul condusului pune în pericol viaţa ta şi a pasagerilor maşinii tale. De la începutul anului până în luna iulie accidentele rutiere grave având drept cauză folosirea telefonului mobil în timpul conducerii unui autovehicul, au înregistrat o uşoară creştere: +65 accidente, +12 persoane decedate, +72 persoane rănite grav. (sursa: Adevărul)

2. Cel de-al doilea argument adus de mine este de natură practică, fiind legat de efortul financiar pe care îl faci atunci când eşti prins de Poliţia Rutieră folosind telefonul mobil la volan.
Conform Noului Codului Rutier, şoferii prinşi în trafic vorbind la telefonul mobil, fără a avea un sistem hands-free vor fi sancţionaţi cu 2 puncte de penalizare şi o amendă între 147 şi 220 lei (Art. 99 alin. 2 şi art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 2 - Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip "mâini libere")
Despre punctele de penalizare ar trebui să ştiţi că: 
  • Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie
  • La 15 puncte penalizare, permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile
  • O recidivă în următoarele 12 luni înseamnă o nouă suspendare a carnetului, dar pe o perioadă de 60 de zile
  • Punctele se anulează la şase luni de la săvârşirea infracţiunii penalizate.
Pe lângă efortul financiar mai apare şi efortul pe care trebuie să-l faci cu aşteptatul pe la cozi, la ghişee (marea majoritate plătesc în acest fel, chiar dacă există şi posibilitatea plăţii lor online). Dacă amenda este plătită în 48 de ore de data procesului verbal de constatare, poţi plati doar jumătate din minimul ei. În caz contrar, dacă ai depăşit cele 48 de ore, plăteşti cât scrie pe procesul verbal. 
Deci, în concluzie, timpul costă bani şi banii tăi sunt preţioşi. Nu îţi irosi nici timpul şi nici banii pe situaţii care pot fi foarte uşor evitate.

3. Cel de-al treilea argument, dispozitivele hands-free nu sunt atât de scumpe
Cele mai simple dispozitive hands-free pentru telefoanele mobile, banalele căşti cu fir, se găsesc la majoritatea telefoanelor în cutia în care sunt achiziţionate. Dacă nu ai aşa ceva, găseşti în magazinele de specialitate la preţul de mai puţin 10 lei. 
Ideal pentru condusul în şi mai mare siguranţă ar fi folosirea de hands-free fără fir, a modelelor bluetooth. Un astfel de model, poate fi cumpărat începând cu 59 lei de la Germanos. 
Dacă sunteţi utilizatori de hands-free, dar nu numai, puteţi face parte din Grupul Şoferilor cu Handsfree, pagina oficială a campaniei "Ţine-ţi viaţa în propriile mâini!" susţinută de Germanos şi Plantronics.
Am scris această postare pentru campania Safe Drive iniţiată de Germanos şi despre care am aflat de la Chinezu. Mi-ar plăcea ca măcar o persoană din cele ce vor citi aici să cumpere un astfel de dispozitiv pentru a-l folosi atunci când conduce. 

Fii responsabil şi când conduci!
2 comentarii:

Alexandra [Răspunde]

Daaa, de multe ori dau in trafic de oameni care fac numai tampenii la volan pentru ca stau cu telefonul in mana. Cel mai bine e sa nu vorbesti la telefon atunci cand conduci :)) doar daca este urgent ci nu pentru ca te suna sotul sa nu uiti sa cumperi paine, secundele alea te pot costa viata cuiva la cum traverseaza oamenii din ziua de azi.

MIV Online [Răspunde]

@Alexandra Ce bine ar fi ca mai multe persoane să gândească aşa...

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la noutăţi

După introducerea adresei tale de e-mail vei primi un mesaj pentru a activa abonarea ta. Te rog fă click pe linkul primit şi vei primi un mesaj pe mail de fiecare dată când voi publica ceva pe blogul meu.

 
căciuliță croșetată, croșeta, revista ușor de croșetat, rochiță croșetată, lucruri croșetate de vânzare, croșetate, șosete croșetate, haine croșetate, hăinuțe croșetate, modele de croșetat, mărțișoare croșetate, granny square, pătratul bunicii, fular croșetat, eșarfă croșetată, beretă croșetată, bolero croșetat, șosete Crăciun, targuri handmade, expozitii handmade, ateliere handmade